OnniKorkeaniemi

Suljettu liiga vs Avoin liiga

  • Suljettu vai avoin liiga?
    Suljettu vai avoin liiga?

Jääkiekko tuo musta maaginen läpyskä. Sen kun laittaa reppuun saa tuulettaa. Hyppään nyt tuulettamisesta katto organisaatio tasolle. SM-Liiga, KHL ja NHL sarjoja kovemmalle tasolle. Koko lajin tasolle. Käytän tästä sanaa jääkiekon ilosanoma isolla kaavalla. On sääntö sen välillä, että mitä suositumpi laji, sitä suuremman kunnian saa voitosta. Tällä tasolla voi ajatella, kuinka voittaa ja laajentaa lajin kunniaa samalla?

Nykyään pelaamme SM-Liigaa vuoroin suljetussa liigassa ja vuoroin avoimessa liigassa. Lähdemme liikkeelle suljetusta liigasta. Olemme sulkeneet SM-Liigan ja Mestis on sarjapelien viimeinen kuningas sarja. Mestis on korkein huippu, mihin pelaamalla pääsee. Paras peli tehdään Mestiksen mestaruudessa. Tämä on tietysti vain periaatteen tasolla, kun kaikki katsovat kumminkin SM-Liigaa, mutta se on mahdollista. SM-Liigassa voi olla parhaat pelaajat, mutta se on Show. Pelaajat, jotka ovat pelanneet itsensä huipulle ja pelaamalla voittaneet tarpeeksi ostetaan ammattilaisten joukkoon. SM-Liigaan, jossa maalien tyylikkyys, tappelut ja show ratkaisevat. Myös pelaajien palkat ovat suuremmat.

Suljetun liigan mallissa ja miksi ei avoimessa mallissa voimme myydä pelaajia ulkomaille kovalla rahalla molemmista liigoista. Maihin, joissa opetellaan jääkiekkoa. Toiset pelaajat lähtevät NHL ja KHL sektorille pelaamaan tosipeleistä vielä kovemmalla rahalla. Ajatus siitä, mitä suljettu liiga todella tarkoittaa. Ainoastaan valitut joukkueet pääsevät pelaamaan oikeaa SM-Liigaa ja muut joukkueet pelaavat paikasta voittaa suomen parhaan joukkueen titteli, joka on pelaamalla saavutettavissa.

Avoimessa liigassa kaikki joukkueet ovat samassa putkessa. Tätä pyörittelemällä fani pohjan on oltava isompi, mikäli aiotaan saada uskottava suljettu liiga. Jotkut fanit saattavat ottaa jopa kaksi tai useamman suosikki joukkueen.

Kovalla työllä ja suomalaisella sisulla olemme nostaneet päämme pystyyn jääkiekon kovien maiden näkyviin. Toinen aalto on panostaa naisten jääkiekkoon. Jääkiekkoa ajattelevat naiset tuovat lisää mahdollisuuksia lajiin. Kovia, periksi antamattomia ja maalin nälkäisiä Suomettaria. Suomesta lähtöisin tai suomessa pelaavia jääkiekkoa hengittäviä yksilöitä.

Onko suljettu SM-Liiga tarpeeksi kova vetonaula vetämään lisää väkeä lajiin pitkäjänteisesti? Toimiiko avoin liiga suomessa parhaiten? Onko avoimesta liigasta helpoin saada porukkaa ulkomaille ja hilattua lajin suosiota ylös? Onko saavutus olla jääkiekon kova maa jotain, johon kannattaa panostaa enemmän? Kumpi malli palvelee tätä paremmin? Tuleeko meille väestönkokoon verrannollinen notkahdus toisten valtioiden innostuessa lajista enemmän? Onko jääkiekko jotain, johon suomalainen on syntynyt, oli kysymyksessä sitten suljettu tai avoin liiga.

Suljettu liiga saattaa olla hyvä tie kokeilla jääkiekon pidempiaikaista menestystä. Maailmalla oppivat tietämään, että suomessa on kaksi huippu liigaa. Löytääkö yleisö Mestis pelit tosiasiallisen tiedon perässä, että mahdollisuuksia korkeammalle ei ole päästä? Sytyttääkö yleisö Mestiksen tarvittaviin liekkeihin vai sytyttääkö mestis yleisön liekkeihin? Valinnassa suljettu tai avoin liiga lienee kumminkin kysymys siitä, kumpi palvelee lajia paremmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa