OnniKorkeaniemi

Esikoinen

  • Esikoinen

 

               Esikoisuus ei välttämättä ole kiitollisin paikka. Raamattu kertoo esikoisista, kuinka Egyptin kuuluisa kansa menetti kaikki esikoisensa yhdessä yössä, kun ei ollut päästänyt Israelin kansaa lähtemään. Tästä merkkinä Herra ottikin omikseen Israelin kansan esikoiset ja heidän puolestaan asetettiin uhreja ja rituaaleja.

               Tässä on yllättävän paljon totuuden perää. Esikoisuus ei välttämättä ole kiitollisin paikka. Ensin synnyt maailmaan ja vanhempasi, joiden ensi lapsi olet tietysti keräävät arvokasta kokemusta sinusta ja vasta oppivat itsekin vanhemmuuteen. Olen huomion ja rakkauden keskipiste.

               Syntyy seuraava lapsi, jonka on helppo ponnistaa tästä ympäristöstä ja huomata mikä on perheen tilanne häntä ennen. Esikoinen menettää oikeutensa jakamattomaan lapseuteen. Nuoremmat saavat ehkä ehjemmän kasvatus kokemuksen, jossa on vähemmän traumaattisia kokemuksia. Nuoremman on ehkä helpompi ponnistaa, kun esikoinen on jo tehnyt pioneeri hommat alta pois ja nyt on helpompi ponnistaa.

               Myöskin sukulaiset kaivavat lisää kuoppaa. Esikoinen on saanut kokemuksen iloisista rakastavista sukulaista. Sitten yhtäkkiä ehkä ehjemmän kasvatus kokemuksen saanut nuorempi varastaa senkin rakkauden, mitä sukulaisilta olisi normaalisti tippunut.

               Pakkohan se on myöntää. Hitto mitä kusetusta. Tästä on hyvä hypätä raamatun opetukseen taivastenvaltakunnasta. Sanotaan, ettei sitä kannata rakentaa sen varaan minkä, joku voi varastaa. Esikoisilla on tästä paljon kokemusta. Omaa iloa ei kannata rakentaa sen varaan, että saa rakastavia katseita tai olisi riippuvainen jakamattomasta huomiosta. Esikoiset ovat oppineet luopumaan. Osaakohan nuoremmat siskot ja veljet tehdä samoin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa